Hoe kom je van je automatische gedachten af?
Bijgewerkt op: 29 mei 2022
All that we are is the result of what we have thought. The mind is everything. What we think we become. -Buddha

Hier even iets om over na te denken. Elke keer dat je een gedachte hebt- en er wordt geschat dat dat er zo’n 50.000 per dag zijn- pompt je brein chemische stoffen naar buiten die invloed hebben op hoe je je voelt. En dat gebeurt vrijwel automatisch. Telkens als je een verdrietige gedachte hebt, een onaardige gedachte, of een hopeloze gedachte- zoals “ik zal nooit mijn droombaan krijgen” dan pompt jouw brein een dosis aan chemicaliën naar buiten die je een slecht gevoel geven. Aan de andere kant, tover je een gelukkige, liefdevolle of bemoedigende gedachte tevoorschijn, en je hersenen geven je een gelukzalige stoot van feel-good chemicaliën.
Nu heb ik een client die een situatie zit waarin ze niet happy in haar werk is. En een rótgevoel dat dat geeft! Hoe kwam dat nou? Wat zat daar achter? We hebben de situatie vervolgens onder de loep genomen. ‘ Ik zal nooit goed genoeg zijn’ en ‘ ik ben een loser’ waren de negatieve automatische gedachten die zij had.
Dit zijn typische denkfouten: gedachten die je een slecht gevoel bezorgen, terwijl ze niet op feiten gebaseerd zijn. En het vervelende is dat dit dus altijd automatisch gaat, je hebt het niet door. Totdat je merkt dat je belemmerd wordt in de doelen die je wil bereiken of in je dagelijkse leven. Dat is dan dus ook vaak het moment waarop mensen naar een #lifecoach gaan en bij mij komen.
De volgende denkfouten/overtuigingen komen het meest voor:
Perfectionisme- ik moet het altijd goed doen
‘Er mag niets fout gaan want dan ga ik af.’
‘Een fout maken bewijst dat ik het niet kan, dus ik ben niet geschikt voor deze baan.’
Rampdenken – de catastrofe
‘Ik zal nooit een relatie krijgen.’
Bij een gemaakte fout: ‘nu loopt alles in de soep.’
Lage frustratietolerantie
‘Dat is echt veel te moeilijk voor mij, ik kan dat niet.’
‘Als hij me verlaat, zou ik dat niet kunnen verdragen.’
Aardig gevonden en serieus genomen willen worden
‘Als ik die extra opdracht niet doe, vindt ze me vast niet meer aardig.’
‘Ik kan geen nee zeggen.’
Eigen normen en waarden eisen van anderen
‘Het mag niet regenen in mijn vakantie, dat verdien ik niet.’
‘Hij doet niks in het weekend, dat kan écht niet hoor.’ Herken je er al 1 of een paar? Yesss ik ben de 4e: ‘aardig gevonden willen worden’ en heb die inmiddels redelijk onder controle. Maar ook ik ben maar een mens en deze denkfouten kunnen super hardnekkig zijn! Zullen we eens kijken hoe mijn client en ik haar automatische gedachten hebben aangepakt? En jij kan trouwens meedoen als je wil: vul gewoon jouw situaties en antwoorden in en kijk maar eens wat dat doet!
De eerste vraag die ik stel is: wat gebeurde er? Mijn client zat in een vergadering op haar werk en er werd gevraagd of men nog ideeën had.
Welke overtuiging of geloof had ze op dat moment? Ik moet perfect zijn
Welke gedachten hoorde daarbij (wat zeg je tegen jezelf)? Als ik een fout maak ga ik af
Hoe voelde dat? Angstig, ik was bang om iets in te brengen
Wat deed je vervolgens? Of wat deed je niet? Ik hield mijn ideeën voor me
Dit was deel 1 ( in het kort!). Nu gaan we écht aan het werk!
We gaan nu de overtuiging/het geloof uitdagen: kan alles altijd perfect gaan? Is dat realistisch? Nee, ik doe mijn best maar kan er ook best weleens naast zitten.
Welke gedachte hoort daarbij? Mijn ideeën zijn net zoveel waard als die van de anderen.
Wat voor gevoel geeft dat? Waardevol. Ik doe mijn best en ik mag best fouten maken. Daar leer ik dan weer van.
Wat zou je doen als je je zo zou voelen? Mijn idee inbrengen en luisteren naar de reacties en feedback.
En hiervan, van deze uitkomst kreeg mijn client weer hoop. Natuurlijk gaat dat allemaal niet in 1 keer. Door bewust jouw negatieve gedachten uit te dagen en te bevragen kom je tot realistischere gedachten en alternatieven die je beter helpen.
Mijn advies is dan ook: schrijf het op. Neem de tijd.
Terugkomend op bovenstaande quote van Buddha: door je gedachten bewust te veranderen, verander je je gevoel. En door je gevoel kun je je beschikbare palet van gevoelens uitbreiden. Door dit te oefenen worden er weer positieve chemicalien door je hersenen gepompt en voel je je dus ook lekkerder!
Mocht je er op deze manier niet uitkomen, vraag dan een adviesgesprek aan, hieronder, dan kijken we hoe ik je zou kunnen helpen.
Succes met oefenen!
Karianne