Burn-out voorkomen: wat kan jij als werkgever doen?

vrouw die de tijd neemt om zo een burn-out voorkomen

Burn-out is beroepsziekte nummer één: 17% van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten.

De verzuimkosten van een werknemer met een burn-out zijn gemiddeld zo’n €70.000. Los van het financiële aspect, is het voor degene die de burn-out hebben een hele zware tijd. En dan druk ik me zacht uit.

In de huidige drukke arbeidsmarkt is stress voor veel werknemers een lastige bijkomstigheid geworden. Langdurige stress kan niet alleen leiden tot een lagere productiviteit, maar ook bijdragen tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en hart- en vaatziekten. Om een gezond personeelsbestand te behouden en burn-out te voorkomen, zouden organisaties nog meer prioriteit kunnen geven aan stressmanagement. Vanuit mijn persoonlijke ervaring in het bedrijfsleven als trainer zie ik hoe belangrijk het kan zijn om, naast stressmanagement tools, ook te werken aan een cultuurverandering. Een cultuur waarin het ok is om over stress te praten. Mijn trainingen en workshops richten zich dan ook voornamelijk op dit thema en ik zie hoe effectief en dankbaar het is om dit te blijven doen!

In deze blog zal ik verschillende strategieën geven die kunnen worden toegepast om een gezondere en productievere werkomgeving te creëren en burn-out te voorkomen.

There cannot be a stressful crisis next week. My schedule is already full.

Henry Kissinger
vrouw die het stellen van grenzen onder de knie heeft en geen last van stress

Moedig open communicatie aan

Hier begint het wat mij betreft mee! Wanneer ik stressmanagement workshops geef merk ik altijd in de eerste paar minuten dat deelnemers het echt lastig vinden om te praten over stress en burn-out. Er lijkt toch vaak nog een taboe op dit onderwerp te rusten. Onterecht natuurlijk, want kijk maar eens naar de cijfers.

Het is essentieel om een omgeving te creëren waarin werknemers zich op hun gemak voelen om hun werk gerelateerde stressfactoren te bespreken. Probeer het onderwerp stress te normaliseren op een laagdrempelige manier. Moedig regelmatige gesprekken tussen managers en werknemers aan, en zorg ervoor dat er naar de zorgen die er zijn wordt geluisterd en dat deze direct worden aangepakt. Open communicatie kan helpen om problemen in een vroeg stadium op te sporen en te voorkomen dat ze escaleren. Je zou bijvoorbeeld de invoering van een anoniem feedbacksysteem kunnen overwegen, waardoor werknemers hun zorgen kunnen uiten zonder angst voor represailles.

Workshop stressmanagement bij jou op kantoor?

Workshops en teamtrainingen op maat. Voor een hechter en energieker team. En daar pluk jij als werkgever de vruchten van!

Zorg voor training en hulpmiddelen

Nu je weet wat er zoal speelt kan je je werknemers trainingen en hulpmiddelen aanbieden die hen technieken aanleren om met stress om te gaan.

Workshops, seminars en e-learning modules kunnen onderwerpen als timemanagement, mindfulness en ontspanningstechnieken behandelen. Daarnaast kan toegang tot persoonlijke coaching of training helpen om per individu om te leren gaan met belemmeringen op het werk of daarbuiten. Het opzetten van een online mediatheek met boeken, artikelen en video’s over stressmanagement kan ook een waardevolle aanvulling zijn.

Stimuleer een ondersteunende bedrijfscultuur

Een ondersteunende bedrijfscultuur kan het stressniveau van werknemers enorm beïnvloeden. Stimuleer teamwork, een betere samenwerking en mentorschapsprogramma’s om een gevoel van betrokkenheid en verbondenheid te creëren. Regelmatige teambuildingactiviteiten kunnen de relaties versterken, de communicatie verbeteren en spanningen op de werkplek verminderen. Start een waarderingsprogramma dat vriendelijkheid, steun en samenwerking tussen werknemers benadrukt om een positieve en inclusieve sfeer te creëren.

Geef prioriteit aan de balans tussen werk en privé

Een van de meest voorkomende oorzaken van werkgerelateerde stress is de strijd om professionele en persoonlijke verantwoordelijkheden in evenwicht te brengen. Bevorder een gezonde balans tussen werk en privé door flexibele werktijden in te voeren, op afstand te werken en werknemers aan te moedigen pauzes en vakantie op te nemen. Zo creëer je een goeie balans en dat zorgt weer voor gezonde en productieve werknemers. Bied verder workshops aan over de balans tussen werk en privé en timemanagement om ze te helpen hun verantwoordelijkheden effectief te managen.

Creëer een gezonde werkomgeving

Een comfortabele en ergonomische werkomgeving kan fysieke en mentale stress helpen verminderen. Zorg ervoor dat werkplekken goed verlicht en geventileerd zijn en voorzien zijn van ergonomisch meubilair. Stimuleer regelmatige pauzes en zorg voor rustige ruimtes om te ontspannen en op te laden. Overweeg daarnaast beleidsmaatregelen om lawaai en onderbrekingen zoveel mogelijk te beperken, zodat werknemers zich op hun werk kunnen concentreren en hun stressniveaus kunnen verlagen.

Stimuleer lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging helpt stress te verminderen. Moedig werknemers aan tot regelmatige lichaamsbeweging door ze lid te maken van een gym (of korting hierop), groepsfitness lessen te organiseren of wandelclubs op te richten. Lichaamsbeweging integreren in de werkdag kan helpen de stemming te verbeteren, het energieniveau te verhogen en de algemene gezondheid te vergroten. Ook kunnen sta-bureaus, loopbanden of yogaballen als zitmogelijkheden helpen om beweging en activiteit tijdens de dag te stimuleren.

Erken en beloon

Werknemers erkennen en belonen voor hun harde werk en prestaties kan zorgen voor een positievere werkomgeving en stress helpen verlichten. Doe dit zowel individueel als in teamverband, en zorg voor prikkels zoals bonussen, promoties of extra vrije tijd. Vier mijlpalen en successen met teamlunches, prijsuitreikingen of bedrijfsbrede aankondigingen om een gevoel van trots en succes te creëren!

Monitor en evalueer de vooruitgang

Evalueer regelmatig de effectiviteit van de stressmanagement-initiatieven van je organisatie door de tevredenheid, betrokkenheid en productiviteit van je werknemers te volgen. Voer enquêtes uit en verzamel feedback van werknemers om verbeterpunten vast te stellen en je strategieën daarop af te stemmen. Door je strategieën voor stressmanagement continue te evalueren en te verfijnen, kun je ervoor zorgen dat ze succesvol en effectief blijven bij het bevorderen van een gezond werkklimaat.

Mindfulness en veerkracht

Mindfulness technieken, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, kunnen werknemers helpen stress te beheersen, burn-out te voorkomen en hun focus te verbeteren. Zorg voor mindfulnesstrainingen, geleide meditatiesessies, of richt een rustige ruimte in waar werknemers tijdens de pauzes mindfulness kunnen beoefenen. Daarnaast kan weerbaarheidstraining skills geven om met stress om te gaan en te herstellen van tegenslagen, wat weer zorgt voor een gezonder en flexibeler personeelsbestand.

Blik op de toekomst

Het invoeren van een beleid dat specifiek gericht is op stressvermindering kan helpen een meer ondersteunende werkomgeving te creëren. Overweeg bijvoorbeeld de invoering van een ” recht op disconnectie ” beleid, dat werknemers aanmoedigt om zich buiten werktijd los te koppelen van werk gerelateerde communicatie. Een andere optie is het invoeren van “niet-werken tijdens de vakantie”, zodat werknemers zich volledig kunnen opladen en weer fris aan het werk kunnen.

Op maat gemaakte stressmanagement programma's

Beacon of Balance kan helpen bij het creëren van op maat gemaakte stressmanagement programma’s die tegemoetkomen aan de unieke behoeften van al je medewerkers om zo burn-out te voorkomen. Een volledig programma van 12 weken, online programma’s of korte meditatie- en mindfulness sessies etc. Neem gerust contact op als je wil sparren over de opties. Tot dan!

Deel op:

Op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor de inspiratiemail. Ook ontvang je dan gratis het e-book Van Stress naar Succes.

Neem direct contact op