top of page

Contact             Blog            Online boeken      

6 tips voor het stellen van grenzen

Bijgewerkt op: 14 okt. 2022Coach jezelf zodat je relaxter in het leven staat.

'Practice what you preach' zeggen ze wel hè.. Nou, ik ben als lifecoach ook niet altijd consequent in bepaalde dingen. Ik ben namelijk geen robot. Soms moet ik mezelf ook gewoon even toespreken of naar aanleiding van een issue die een cliënt heeft mezelf streng toespreken en herinneren aan mijn eigen advies en tips! Zoals die keer dat mijn werkgever me op een vrije zondag belde met de vraag of ik iets op de website wilde plaatsen. Dat ik uberhaupt de telefoon opnam was al een grensoverschrijding! Ik was namelijk net uit bad gestapt, waar ik heerlijk ontspannen een poosje in had gerelaxed. Iets wat ik op dat moment echt even nodig had. Ja je leest het goed: ik was er net uitgestapt.. Dat telefoontje bracht me van dat ene heerlijk rustige relaxte zen moment naar een complete chaos en stress. Naast het feit dat ik überhaupt de telefoon opnam, had ik op deze vraag dus eigenlijk keihard 'NEE' willen zeggen. Maar waarom deed ik dat dan niet? Alles in mn lichaam schreeuwde nee.

We willen mensen niet teleurstellen, zijn bang voor afwijzing, om niet aardig gevonden te worden, zijn niet assertief genoeg of we doen dit uit gewoonte, we weten niet anders meer. Slecht in staat zijn om grenzen aan te geven is vaak de eerste stap naar een burn-out. Daarom is het zo fijn om gewoon een aantal tools te hebben om hiermee aan de slag te gaan. Het feit dat je je bewust bent is al een top start! Als je dit leest ben je dus al goed bezig.


Tip #1 - Luister en voel wat je lichaam zegt


Simpel gezegd. Maar echt, je lichaam geeft echt aan als er een grens bereikt is. Dus voel of je je kaken aanspant, of je vuisten balt, misschien begin je wel als een otter te zweten? Gaat je hartslag omhoog of voel je die zelfs in je keel of maag? Ik voel mijn hartslag dan altijd hoog in mn keel en kan het dus herkennen en daarop anticiperen.
Tip #2 - Ken je prioriteiten


Je tijd is maar beperkt en heel waardevol! Dus als je probeert om het iedereen naar de zin te maken, dan ben je niet alleen een enkeltje burn-out rijker, maar ontzeg je jezelf ook het plezier en de groei die het oplevert om je te concentreren op wat jij belangrijk vindt. De volgende keer dat je ja zegt tegen iemand, zorg er dan voor dat dat niet betekent dat je nee zegt tegen jezelf. Maak eens een lijst met prioriteiten en vergelijk die met waar je je tijd en energie aan besteedt om te beoordelen of je aanpassingen moet maken."You teach people how to treat you by what you allow, what you stop and what you reinforce." – Tony Gaskins

Tip #3 - Communiceer duidelijk


Oefen met nee zeggen als je iets niet wilt doen. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden of een excuus te geven. De volgende zinnen zijn volledige antwoorden: "Nee, dank je." "Bedankt, maar ik kan niet."

Dit lijkt misschien best lastig maar als je nu eens begint met oefenen van “nee” zeggen door dit jouw standaard antwoord te maken.


Tip #4 - Neem ruimte of afstand


Als je wordt overvallen door iemand die jouw grens probeert over te gaan of als je niet goed weet wat te antwoorden, neem dan eventjes afstand en tijd om na te denken en erop terug te komen. Zeg iets in de trant van: "Ik kom hier later op terug bij je" of " Ik moet hier even over nadenken, je hoort morgen van me". Zo kom je sterk over en geef je jezelf de tijd en ruimte om te reflecteren.Tip #5 - Brace for impact


Wees niet verbaasd als bepaalde mensen vervelend reageren op jouw reactie. Bepaalde controlfreaks en manipulatieve personen kunnen getriggerd worden door jouw antwoord. Nogmaals, jij bent niet verantwoordelijk en het is niet jouw taak om de ander een goed gevoel te geven. Dit punt is 1 van de redenen waarom het soms zo moeilijk is om grenzen te stellen en aan te geven. Maar hou vol, want je gaat echt merken dat het soms ook juist tot een reactie kan leiden die super relaxed is en je verbaast!


Tip #6 - Hou andersom rekening met andermans grenzen


Als je je bewust bent van jouw eigen uitingen als het gaat om grenzen, kan je dit ook van anderen aanvoelen of zien. Misschien doen ze een stapje terug, vermijden ze oogcontact of gedragen ze zich ongemakkelijk? Natuurlijk is iedereen anders dus stel nu dat je niet zo goed kan peilen wat de situatie is kan je natuurlijk ook gewoon vragen hoe iemand zich voelt.


Inmiddels zijn we alweer een poosje verder en heb ik mijn lesje geleerd: ik laat tegenwoordig mijn mobiel niet toe in de badkamer en mijn badsessies zijn nog nooit zo zen en relaxed geweest!


Als je nu zelf stoeit met dit probleem en deze tools zijn niet genoeg, neem dan eens contact met me op, dan bespreken we wat de opties zijn en of je eventueel een paar sessies coaching nodig hebt. Ennuhhh... NEE is ook een antwoord!90 weergaven4 opmerkingen