top of page

Contact             Blog            Online boeken      

5 Eenvoudige tips om je brein te trainen anders te denken

Your strongest muscle & worst enemy is your mind. Train it well.
Ik keek als een bezetene om me heen terwijl ik met mijn hondje Charlie buiten liep. Een paar dagen eerder was er wéér een hondje gebeten door dezelfde agressieve hond die dat al 2 keer eerder gedaan had. En, als ik een andere hond verderop aan zag komen tilde ik Charlie maar alvast voor de zekerheid op.. Dat laatste is natuurlijk een absolute NO-GO voor alle hondenpsychologen en hondentrainers. I know, sorry Cesar Millan! Ik maakte mezelf zo bang dat ineens iedere hond een potentieel moordlustig monster werd.

Tegenwoordig loop ik weer vrolijk en relaxed met Charlie te wandelen. Wat heb ik nou gedaan om weer zonder angst buiten te lopen met hem? Dat heeft alles te maken met mijn eigen gedachten. Train your brain.


De kracht van positief denken gaat veel verder dan alleen je stemming veranderen. Als je nieuwe gedachten denkt, krijg je nieuwe resultaten; het is het verschil tussen het bereiken van een doel en een gevoel van teleurstelling of zelfs mislukking.


Door je hersenen te trainen anders te denken, zullen je nieuwe gedachten je gevoelens veranderen. Deze nieuwe gevoelens zullen de acties die je onderneemt veranderen en daardoor de resultaten die je krijgt. Het is een eenvoudig proces in vier stappen om je te helpen dichter te komen bij wat je wilt in het leven!


Wist je dat je gedachten invloed hebben op welke neurotransmitters en chemische stoffen je hersenen vrijgeven, die op hun beurt weer invloed hebben op hoe je je voelt? Positieve gedachten zullen de hersenen aanzetten tot het vrijmaken van gelukshormonen zoals serotonine of dopamine. Negatieve gedachten zullen de afgifte van cortisol, een stresshormoon, verhogen.


Hoe kan je jouw manier van denken veranderen? 5 handige tips!


Gebruik positief denken om negatief denken te vervangen

Als voorbeeld van hoe je anders kunt denken, laten we zeggen dat je wilt afvallen....


Oude manier van denken

Gedachten: 'Waarom lukt het me niet om af te vallen', 'Het is gewoon te moeilijk' of 'Ik ben waardeloos in me aan dingen houden'.


➡️ Gevoelens als reactie op deze gedachten: moedeloos, ongemotiveerd, berustend


➡️Acties in antwoord op deze gevoelens: in bed blijven liggen in plaats van naar de sportschool te gaan, ongezond snacken, over the top uitbundig eten


Eindresultaat: weinig of geen gewichtsverlies


Nieuwe manier van denken

Gedachten: 'Dit is een nieuwe start', 'Ik zet me in om mijn streefgewicht tegen X datum te bereiken' of 'Het is al eerder moeilijk geweest maar deze keer zal het me lukken'.

➡️Gevoelens: energiek, gemotiveerd, standvastig, toegewijd, zelfgeloof, zelfvertrouwen


➡️Acties: sporten, gezonder eten, nee zeggen tegen het toetje, 's morgens sapjes maken, nieuwe sportkleding kopen


Eindresultaat: Gewichtsverlies


Probeer te denken als hoe een positieve vriend of collega zou kunnen denken


Vraag jezelf af, als zij in jouw schoenen zouden staan, hoe zij tegen dit doel / omstandigheid / positie zouden aankijken?

Je zou ze zelfs gewoon kunnen vragen wat zij zouden denken of doen.


Verander je innerlijk gesprek in positieve woorden en taal


Ik heb met cliënten gewerkt die onbewust taal gebruiken waardoor ze blijven zitten waar ze zitten. Ze zeggen bijvoorbeeld zinnen als "Misschien als ik xxx", "Als ik maar xxx kon", "Als ik maar xxx", "Misschien zou ik xxx kunnen".


Voorbeelden van anders denken: "Ik zou kunnen xxx", "Ik zal xxx" of "Het is mogelijk voor mij om te xxx", "Het is veilig voor mij om te xxx".


Ga ervan uit dat je al hebt wat je wilt en denk/spreek dan tegen jezelf in de tegenwoordige tijd met dezveronderstelling

Dit is een krachtige manier om je hersenen te trainen in de richting van krijgen wat je wilt.

Bijvoorbeeld, als je van baan wilt veranderen, zeg dan "Ik hou van mijn nieuwe baan, mijn nieuwe baan brengt me meer tijd en meer geld, ik hou van de mensen met wie ik werk in mijn nieuwe baan, ik voel me meer gesetteld in mijn nieuwe baan, ik ben zo blij dat ik van baan veranderd ben."


Ook al voelt het in het begin raar en onnatuurlijk, blijf er toch mee doorgaan. Het zal je gevoelens, je acties en dus je resultaten echt veranderen.


Verwijder alle barrières die je in de weg gezet hebt


Soms werpen we mentale barrières op die de weg naar ons doel blokkeren. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat je niet van baan kunt veranderen voordat je een x aantal jaar bij je huidige werkgever zit.

Intussen blijf je in een baan die je ellendig maakt. Zo ontstaat het nare gevoel dat je vastzit.

Wie heeft gezegd dat je eerst een x aantal jaar in je huidige baan moet zitten voordat je overstapt? Bij nader inzien zul je zien dat alleen jij het waarschijnlijk bent die deze barrière opwerpt.

Door het ene resultaat aan het andere te verbinden, waardoor je in wezen twee afzonderlijke doelen tot één combineert, ze je een hindernis in de weg om jouw doel te bereiken. Houd doelen apart om jezelf de vrijheid en beweging te geven om ze elk afzonderlijk te bereiken.


Dit waren de 5 tips. Mijn horrorgedachten over Charlie die gegrepen wordt zijn verdwenen, en ga dus nu ook eventjes een heerlijke ontspannen wandeling buiten maken, zonder mijn nek beurs te hoeven draaien of Charlie op te tillen!


Karianne
Wil je weten of coaching wat voor jou is? Lukt het je maar niet om jouw belemmeringen om te draaien om jouw doel te bereiken? Misschien kan ik je helpen. Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Dat kan online of op locatie in Amsterdam.