Omarm het leven met veerkracht: 13 krachtige manieren

Hoe je mindset het verschil kan maken!

Het leven zit vol ups en downs. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar ups en downs zijn gewoon inherent aan het leven. Hoe kalm en stabiel iemands leven ook lijkt, bij aandachtiger kijken komen er ups en downs aan het licht. Niemand is altijd volmaakt gelukkig, en niemand is altijd compleet ongelukkig. Het leven verloopt met ups en downs, in een natuurlijke golfbeweging die je zelf soms amper kunt beïnvloeden. Het zal je maar gebeuren dat je leven een flatliner is…

Life has its ups and downs. When you are up, enjoy the scenery. When you are down, touch the soul of your being and feel the beauty.

Debasish Mridha

De achtbaan van het leven

Ieder leven kent dus ups en downs. Er zijn momenten van succes, geluk en vooruitgang. Deze momenten worden afgewisseld met periodes van stress, stilstand en twijfel. Ik heb er ook al heel wat achter de rug, van de diepste down na het overlijden van mijn soulmate Paul, tot de up van het starten van mijn eigen bedrijf, of de tijden die ik doorbreng met mijn lieve grote familie.

Het leven lijkt soms een emotionele achtbaan te zijn waar je geen controle over hebt. Maar door je ups en downs te herkennen en ze te accepteren voor wat ze zijn, kun je steviger in je schoenen staan in moeilijke tijden. Bovendien kun je leren de goede periodes beter uit te smeren en zo de ‘scherpe randjes’ van de mindere periodes af te halen.

Hoe kunnen we dan omgaan met deze onvermijdelijke ups en downs? Hier zijn 13 manieren om je te helpen in verschillende situaties:

 

✅ Erken dat het leven ups en downs kent en dat dat een normaal deel is van de menselijke ervaring. Het helpt om te beseffen dat je niet alleen bent en dat anderen vergelijkbare uitdagingen doormaken.

✅ Geniet van de ups en vier de overwinningen! Maak er het beste van, want hoewel we weten dat ze niet blijven duren, is dat een onderdeel van hun schoonheid. Creëer mooie herinneringen die je kunt koesteren in de mindere tijden.

✅ Je kunt geen ups hebben zonder downs, of hoogtepunten zonder dieptepunten. Ze kunnen niet los van elkaar bestaan omdat er niets zou zijn om ze mee te vergelijken. Stel je voor dat het leven alleen maar vlak en voorspelbaar zou zijn; het zou een saaie bedoening zijn zonder rondingen.

✅ Aanvaard dat er downs zullen zijn, in plaats van ertegen te vechten of te vragen “waarom ik”. Het helpt om perspectief te houden en maakt het gemakkelijker om te accepteren. Soms kunnen juist de dieptepunten leiden tot inzichten en groei.

✅ Zoek naar de positieve kanten. Hoewel het moeilijk kan zijn om ze te zien in tijden van tegenspoed, kunnen downs je de kans geven om veerkracht en innerlijke kracht te ontwikkelen.

✅ De down momenten helpen ons te groeien en sterker te worden als individu. Het kan je ook helpen om empathie te ontwikkelen voor anderen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt, bijvoorbeeld verdriet of ziekte.

✅ Kijk naar de lessen die uitdagende tijden ons leren en gebruik ze om te helpen veranderen. De ups en downs kunnen tijden van transformatie zijn, ook al zie je die vaak pas als je terugkijkt en de puntjes op de i zet! Leer van het verleden en gebruik die kennis om jezelf te verbeteren.

✅ Gebruik de ervaring om je veerkrachtiger te maken. Je hebt het al eerder meegemaakt, je hebt het overleefd en je kunt het opnieuw doen. Veerkracht is datgene wat je helpt om te herstellen van stress en tegenslag. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe sneller je terugkomt na een moeilijke periode.

✅ Concentreer je op het goede, ook in de mindere tijden – zoek naar de kans die daar tussen de uitdagingen op de loer kan liggen. Soms kunnen de moeilijkste momenten je nieuwe mogelijkheden bieden, nieuwe wegen die je kunt inslaan.

✅ Richt je aandacht op het nu. Maak je geen zorgen over een onbekende toekomst, want als we de dieptepunten van het leven meemaken, zijn we vaak bang voor wat er in de toekomst kan gebeuren. Focus op het heden en de dingen die je in je leven kunt veranderen.

✅ Zorg goed voor jezelf. Wees lief en niet te hard voor jezelf. We hebben allemaal onze slechte dagen, en het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en jezelf de ruimte te geven om te herstellen.

✅ Sta jezelf toe te voelen, maar zonder te oordelen. Het is oké om verdrietig, boos of teleurgesteld te zijn. Emoties zijn een normaal onderdeel van het leven. Sta jezelf toe ze te ervaren en te doorleven.

✅ Onthoud dat alles voorbijgaat in de tijd. Tijden van tegenslag zijn vaak tijdelijk, net als de hoogtepunten. Hoe donker het ook lijkt, er komt altijd weer een lichtpuntje aan de horizon!

Omarm de ups en downs

Het leven is een reis vol onvoorspelbaarheid, en hoewel we niet altijd kunnen kiezen wat er op ons pad komt, hebben we wel de mogelijkheid om te kiezen hoe we ermee omgaan. Het omarmen van de ups en downs van het leven en het gebruik van deze 13 manieren om jezelf te sterken, kan je helpen om veerkrachtiger en evenwichtiger te worden. Dus, wanneer het leven je meeneemt op die emotionele achtbaan, herinner jezelf eraan dat je de kracht hebt om elke uitdaging te overwinnen en te groeien als persoon. Blijf genieten van de ups, leer van de downs en wees dankbaar voor de prachtige reis die het leven is!


Ik geef jou de power en tools om verder te komen!

Beacon of Balance kan helpen bij het creëren van op maat gemaakte coachtrajecten waardoor je weer lekkerder in je vel zit, beter met stress om kan gaan en leeft op jouw eigen unieke manier. Neem gerust contact op als je wil sparren over de opties. Tot dan!

Deel op:

Op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor de inspiratiemail. Ook ontvang je dan gratis het e-book Van Stress naar Succes.

Neem direct contact op