Minder piekeren -8 tips

vrouw die aan het piekeren is

Want we willen méér genieten!

Minder piekeren

Wat als die presentatie niet goed gaat? Wat als ik een verkeerde keuze maak in mijn carrière? Wat als de dokter met slecht nieuws komt? Lig je weleens wakker terwijl je gedachten als een eindeloze carrousel van zorgen in je hoofd ronddraaiden? Heel frustrerend hè? We kennen allemaal dat gevoel wel. Of je nu worstelt met die constante onzekerheid over je loopbaan, veranderingen in je leven die je uit je slaap houden, of gewoon een knagende angst die je energie wegzuigt – wij begrijpen en herkennen het. Wil jij minder piekeren? In deze blog geef ik je acht krachtige tips.

Waarom maken we ons zorgen?

Laten we eens kijken naar de reden waarom we ons zorgen maken en piekeren. In vroegere tijden gebruikten onze voorouders zorgen als een middel om zich voor te bereiden op en te overleven in tijden van gevaar. Tegenwoordig wordt piekeren vaak getriggerd door alledaagse stressfactoren, zoals werk, relaties, gezondheid of financiën.

Het is geen prettige ervaring om te piekeren. Het houdt je wakker wanneer je wilt slapen, het brengt bezorgdheid, angst, stress en kwetsbaarheid met zich mee. Als je veel piekert, steek je veel energie in een proces dat niet alleen niets oplevert, maar je ook nog eens ongelukkiger maakt! Hier zijn acht effectieve tips die je kunnen helpen dit patroon te doorbreken.

1. Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie zijn effectieve manieren om je gedachten te kalmeren en weer in het ‘nu’ te komen. Ze leren je om je bewust te worden van je gedachten zonder erin verstrikt te raken.

Hier een hele fijne mindfulness oefening voor je om te gebruiken:

2. Diep ademhalen

Diep ademhalen is een eenvoudige techniek om spanning te verminderen die je door het piekeren ervaart. Het geeft je lichaam zuurstof en vermindert de stressreactie. Dus, betrap je jezelf op het doorslaan in je piekeren? Hoppa, onderbreek het met een heerlijke inademing door je neus van 4 seconden, houd je adem dan een seconden of 7 in, ennnnn dan ontspannen uitademen door je mond in 8 seconden. Helpt écht top!

3. Zelfcompassie

Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf. Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor anderen. Herinner jezelf eraan dat het oké is om menselijk te zijn en fouten te maken! Zelfcompassie opent de deur naar zelfacceptatie en helpt je bij het loslaten van perfectionisme. Geef jezelf toestemming om te groeien, te leren en vooral menselijk te zijn.💙

4. Schrijf je gedachten van je af

Zet je gedachten op papier alsof je een rustig gesprek met jezelf voert. Door je zorgen op te schrijven, geef je je hersenen de geruststelling dat je problemen niet worden vergeten. Het is alsof je de ‘repeat’-knop uitschakelt en je gedachten ordent. Schrijven helpt je niet alleen om helderheid te krijgen over wat je dwarszit, maar het geeft ook een gevoel van controle. Het is een krachtig middel om de negatieve gedachten te doorbreken en ruimte te maken voor meer positiviteit. Dus, de volgende keer dat je merkt dat je gevangen zit in een piekercyclus, pak een pen en papier en laat je gedachten vrij. Je zal verrast zijn hoe deze eenvoudige handeling je kan helpen de controle terug te krijgen.

5. Besef dat je de toekomst niet kan voorspellen

Besef dat de toekomst flexibel is, zelfs als je brein je anders doet geloven. Ongeacht hoe overtuigd je bent van een bepaalde uitkomst, herinner jezelf eraan dat de realiteit vaak anders uitpakt. Dit bewustzijn kan je helpen om los te laten en open te staan voor onverwachte veranderingen in de toekomst. Dus, wanneer je jezelf alweer ziet afdwalen in een scenario dat nog niet heeft plaatsgevonden, geef jezelf dan een vriendelijke herinnering: de toekomst zit vol verrassingen, en dat is oké!

6. Start een ‘piekeruurtje’

Reserveer een specifiek moment op de dag om je zorgen te overdenken. Noem het je ‘piekeruurtje’. Dit kan natuurlijk ook gewoon een kwartiertje zijn hè, dat wordt dan het ‘piekerkwartiertje’. Wanneer zorgen opkomen buiten dit moment, zeg dan tegen jezelf dat je ze bewaart voor je geplande piekeruurtje. Dit helpt de gedachten onder controle te houden.

7. Pak de regie terug!

In plaats van te blijven stilstaan bij wat je dwarszit, zet een concrete stap richting een oplossing. Actie ondernemen, hoe klein ook, geeft je een gevoel van controle terug. Als je je zorgen hebt opgeschreven, kijk dan naar welke stappen je kunt zetten om de situatie te verbeteren. Het actief werken aan een oplossing vermindert niet alleen het piekeren, maar het brengt ook een gevoel van kracht en zelfsturing met zich mee. Onthoud, zelfs de kleinste stap is een stap vooruit.💪

8. Wandel en verbeeld

Ga wandelen en stel je voor dat elke stap een zorg wegneemt. Terwijl je loopt, visualiseer je dat je letterlijk van je zorgen weg beweegt. De combinatie van beweging en verbeeldingskracht kan rust brengen 🙏.

In de wirwar van gedachten en zorgen die het leven soms met zich meebrengt, is het cruciaal om te onthouden dat jij de regisseur van je eigen verhaal bent. Deze tips vormen de eerste stappen op het pad naar minder piekeren en meer geluk. Elk moment van zelfcompassie, elke bewuste ademhaling en elke geschreven gedachte is een bouwsteen voor een veerkrachtiger leven. Dus, omarm de kracht van het nu. Jij hebt de regie! 🌟

Ik geef jou de power en tools om verder te komen!

Beacon of Balance kan helpen bij het creëren van op maat gemaakte coachtrajecten waardoor je weer lekkerder in je vel zit, beter met stress om kan gaan en leeft op jouw eigen unieke manier. Neem gerust contact op als je wil sparren over de opties. Tot dan!

Deel op:

Op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor de inspiratiemail. Ook ontvang je dan gratis het e-book Van Stress naar Succes.

Neem direct contact op