Hoe Stress Onze Communicatie Beïnvloedt

Je hebt eindelijk dat ene sollicitatiegesprek voor die droombaan waar je al maandenlang naar uitkijkt. Je voelt de spanning en de kriebels in je buik terwijl je de wachtruimte binnenloopt. Terwijl je plaatsneemt in de stoel, voel je de zenuwen door je heen gieren. Het gesprek begint en je merkt dat je ademhaling wat sneller gaat en je gedachten slaan compleet op hol. Je probeert jezelf te kalmeren en je gedachten te ordenen, maar het lijkt alsof je woorden een eigen leven gaan leiden. Ook merk je dat je moeite krijgt om de woorden van de interviewer te volgen. Je voelt de druk toenemen terwijl je zoekt naar de juiste manier om jezelf te presenteren. Je weet dat dit jouw kans is om indruk te maken. Het gaat alleen niet helemaal zoals je had gewild.. Dit is een mooi voorbeeld van hoe stress onze communicatie beïnvloedt.

Ook in mijn coachpraktijk zie ik dagelijks hoe communicatie een cruciale rol speelt in het leven van mijn cliënten. Of het nu gaat om het uiten van emoties, het navigeren door moeilijke gesprekken op het werk, of het vinden van balans tussen werk en privé, heldere communicatie is de sleutel tot succesvolle relaties en persoonlijke groei. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons brein wanneer we communiceren, vooral in situaties die emoties oproepen? Laten we eens kijken hoe stress onze communicatie beïnvloedt en wat we kunnen doen.

De Amygdala: Het Emotionele Centrum

Stel je eens een situatie voor waarin je hoog in je emotie zit. Misschien voel je je angstig, boos of verdrietig. Deze emoties worden geactiveerd door een klein, amandelvormig orgaan diep in je hersenen, genaamd de amygdala, ook wel bekend als het emotionele centrum van je brein.

De amygdala fungeert als een soort waakhond die constant op zoek is naar potentiële bedreigingen in je omgeving. Wanneer het een situatie als bedreigend interpreteert, activeert het een emotionele reactie, zoals het gevoel van angst of boosheid. Deze reactie wordt vaak geassocieerd met een “vecht-of-vlucht”-reactie, waarbij je lichaam zich klaarmaakt om te reageren op de vermeende dreiging. Voorbeeld: Tijdens een teamvergadering voelde Mark zich plotseling angstig toen zijn baas zijn naam noemde, wat zijn amygdala activeerde en zijn hartslag deed versnellen.

De Thalamus: De Verkeersagent

De thalamus, gelegen in het midden van je hersenen, fungeert als een soort verkeersagent voor informatie. Het ontvangt binnenkomende sensorische prikkels, zoals wat je ziet, hoort en voelt, en stuurt deze door naar de juiste delen van je brein voor verdere verwerking.

In een situatie die voor jou bedreigend aanvoelt, zoals een confrontatie met een boze collega, zal de thalamus signalen doorsturen naar de amygdala om een emotionele reactie te activeren. Tegelijkertijd stuurt het ook signalen naar andere delen van de hersenen, zoals de hippocampus en de prefrontale cortex, voor verdere verwerking van de situatie. Voorbeeld: Tijdens een stressvolle presentatie ontving de thalamus van Sarah plotselinge geluiden uit de vergaderzaal – het geluid van een luidruchtige discussie tussen twee collega’s en het geluid van een telefoon die rinkelde – en stuurde ze snel door naar haar amygdala, wat haar emoties van ongemak versterkte.

De Hippocampus: De Archivaris

De hippocampus speelt een cruciale rol bij het geheugen en leren. Het helpt bij het opslaan en ophalen van herinneringen, waardoor je in staat bent om ervaringen uit het verleden te gebruiken om de huidige situatie te begrijpen en te reageren.

Wanneer je bijvoorbeeld eerder soortgelijke situaties hebt meegemaakt waarin je gefrustreerd was tijdens een gesprek, zal de hippocampus deze herinneringen activeren en naar voren brengen. Dit kan je reacties beïnvloeden en ervoor zorgen dat je op een bepaalde manier reageert op de huidige situatie, gebaseerd op je eerdere ervaringen. Hier een voorbeeld van hoe dat zich in positieve zin kan uitpakken: Toen Lisa een moeilijke beslissing moest maken op het werk, herinnerde haar hippocampus haar aan een vergelijkbare situatie waarin ze succesvol was geweest, wat haar vertrouwen gaf om de juiste keuze te maken.

De Prefrontale Cortex: De Strateeg

De prefrontale cortex, gelegen aan de voorkant van je hersenen, staat bekend als het gedeelte dat verantwoordelijk is voor hogere cognitieve functies, zoals planning, redeneren en besluitvorming. Het helpt je om situaties te analyseren en doordachte reacties te formuleren, zelfs te midden van emoties.

Wanneer je onder stress staat, kan de verbinding tussen de amygdala en de prefrontale cortex verstoord raken, waardoor het moeilijker wordt om helder te communiceren. Dit komt omdat de amygdala de overhand kan krijgen en je reacties worden gestuurd door emoties in plaats van door rationeel denken.

Het begrijpen van hoe deze verschillende delen van je brein samenwerken tijdens communicatie en emotionele situaties kan je helpen bewust te worden van je reacties en effectievere communicatievaardigheden te ontwikkelen. Met oefening en bewustzijn kun je leren om helderder te communiceren, conflicten te verminderen en meer verbinding te creëren in je relaties.

Hoe kan je dit toepassen?

De eerste stap is je bewust worden dat er een emotioneel centrum in je hoofd zit (of in het hoofd van de ander). Zodra je merkt dat je amygdala in de emotiestand staat, is het verstandig om voor een onderbreking te kiezen. Door even naar het toilet te gaan, een glas water te drinken of in- en uit te ademen, kun je jezelf kalmeren en dus ook jouw amygdala de kans geven tot rust te komen. Als je weer kalmer bent, lukt het veel beter om helder te communiceren en te relativeren.

En onthoud, oefening baart kunst! Het kost tijd om deze technieken onder de knie te krijgen, dus wees geduldig met jezelf. Blijf ook nieuwsgierig en experimenteer met verschillende strategieën om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Door consistent te oefenen, zul je merken dat je communicatievaardigheden verbeteren en dat je beter in staat bent om met emotionele situaties om te gaan. Dus, de volgende keer dat je jezelf overweldigd voelt door emoties, probeer dan deze eenvoudige trucjes om jezelf te kalmeren en je communicatie te verbeteren. En vergeet niet, kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt en hoe je met anderen omgaat. Veel succes!

Leer meteen 7 manieren om met stress om te gaan. Download gratis dit e-book.

Ik geef jou de power en tools om verder te komen!

Beacon of Balance kan helpen bij het creëren van op maat gemaakte coachtrajecten waardoor je weer lekkerder in je vel zit, beter met stress om kan gaan en leeft op jouw eigen unieke manier. Neem gerust contact op als je wil sparren over de opties. Tot dan!

Deel op:

Op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor de inspiratiemail. Ook ontvang je dan gratis het e-book Van Stress naar Succes.

Neem direct contact op