Je herkent het vast wel: die vraag van je manager om nog even dat extra project op te pakken, terwijl je eigenlijk al overbelast bent. Of die vriendin die altijd een beroep op je doet, zelfs als je eigenlijk tijd voor jezelf nodig hebt. Het zijn momenten waarop je eigenlijk je grenzen zou moeten stellen, maar dat toch steeds maar niet lukt. Alles gaat voor je gevoel aan je voorbij en je verliest controle over je leven.
Veel van mijn cliënten komen naar mijn praktijk met specifieke doelen voor ogen, en gaandeweg ontdekken we dan vaak dat een van de belangrijkste obstakels is dat ze moeite hebben met het stellen van grenzen.
Sarah (niet haar echte naam ivm privacy), een gepassioneerde professional, zocht naar balans tussen werk en privé. Opgroeiend in een gezin waar haar broertje speciale zorg nodig had, leerde Sarah zichzelf wegcijferen om anderen te helpen. Gedurende ons traject ontdekte ze langzaam haar eigen kracht en besefte ze dat het stellen van grenzen essentieel was voor haar welzijn. Haar transformatie van een pleaser naar iemand die haar eigen behoeften op de eerste plaats zet, illustreert de kracht van grenzen stellen in het dagelijks leven.
In dit artikel wil ik praktische tips met je delen die je kunnen helpen om jouw persoonlijke grenzen te identificeren, te stellen en te handhaven, zodat je in staat bent om beter voor jezelf te zorgen en meer voldoening te halen uit dit prachtige leven!
Waarom zijn grenzen belangrijk?
In de fysieke wereld hebben we hekken om eigendomsgrenzen aan te geven. Deze maken heel duidelijk waar iemands eigendom eindigt en dat van een ander begint. Maar persoonlijke grenzen zijn fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niet zo duidelijk gedefinieerd. Dit maakt het soms lastig in onze onderlinge relaties. Als we gezonde grenzen hanteren, communiceren we duidelijk wat we wel en niet willen. We nemen beslissingen die ons in staat stellen om te groeien en het beste uit onszelf te halen. Als we geen grenzen hebben of als ze nog verder ontwikkeld moeten worden, kunnen we vaak een gevoel van uitputting ervaren, ons onzeker voelen en het idee hebben dat we de controle over ons leven kwijtraken.
Belangrijke redenen om gezonde grenzen te stellen
- Grenzen bepalen wie we zijn en wat we wel en niet leuk vinden.
- We zijn in staat om te bereiken wat belangrijk voor ons is.
- Mensen kunnen ons niet misbruiken.
- Anderen weten wat ze kunnen verwachten als we onze behoeften kenbaar maken.
- Grenzen bevorderen respect en zelfredzaamheid.
- Grenzen creëren veiligheid binnen relaties.
Als grenzen zo belangrijk zijn voor o.a. zelfzorg en persoonlijke groei, waarom stellen we ze dan niet? Waarom hebben we daar zoveel moeite mee? Er zijn veel verschillende redenen waarom we dat spannend vinden en liever onszelf opofferen dan grenzen voor anderen te stellen.
Waarom we moeite hebben met het stellen van grenzen
- We willen aardig gevonden worden.
- We willen anderen tevredenstellen.
- We zijn bang om de gevoelens van anderen te kwetsen.
- We zijn gewend om afhankelijk te zijn van anderen.
- We zijn bang voor afwijzing of om alleen te zijn.
- We voelen ons te veel verantwoordelijk voor anderen.
- We houden niet van conflicten of zijn bang ervoor.
- We zijn niet duidelijk over wat we willen, dus is het makkelijker om gewoon akkoord te gaan.
- Onze grenzen zijn als kind niet gerespecteerd of geschonden.
Herken je jezelf in een of meer van deze redenen? Het is heel normaal om moeite te hebben met het stellen van grenzen, vooral als je gewend bent om anderen altijd voor te laten gaan. Maar weet dat je niet alleen bent, en er altijd manieren zijn om hiermee om te gaan.
Zelfs als we begrijpen dat het belangrijk is om grenzen te stellen, weten we vaak nog niet HOE we gezonde grenzen moeten stellen. Laten we samen ontdekken hoe je gezonde grenzen kunt stellen en voor jezelf kunt zorgen.
Hoe kunnen we er beter in worden?
Door heel erg consistent te zijn. Vaak denken we: ik zeg één keer tegen mijn baas dat ik niet na zes uur kan werken, en dan is het genoeg. Maar als hij dan toch na zessen blijft bellen, moet je die grens steeds weer blijven stellen. Mensen moeten begrijpen dat je het serieus bedoelt. Wanneer ze denken dat je toch nog flexibel bent, zullen ze daar gebruik van maken. Vaak denken we ook dat er maar één manier is om ‘nee’ te zeggen. Maar je kan op zoveel verschillende manieren moeilijke dingen zeggen. Je kunt zeggen: dit werkt niet voor mij, kunnen we dit anders aanpakken? Of: dit is niet echt iets voor mij, maar misschien kunnen we dit doen? Het hoeft niet altijd heel hard en direct te zijn.
Je bent niet egoïstisch!
Integendeel – het is een daad van zelfrespect en helpt anderen om je beter te begrijpen en respecteren. Je grenzen zijn als wegwijzers die anderen vertellen hoe ze met jou om kunnen gaan. Als je laat zien dat je gelukkiger bent wanneer je regelmatig tijd voor jezelf neemt, zullen mensen eerder begrijpen dat ze jouw behoefte aan ruimte moeten respecteren. Als je duidelijk maakt dat je het niet prettig vindt als mensen ongevraagd advies geven over je levenskeuzes, zullen ze misschien terughoudender zijn en je meer ruimte geven om je eigen beslissingen te nemen. Als je open bent over wat je wel en niet prettig vindt, kunnen anderen daar rekening mee houden, creëer je een gezondere dynamiek in relaties en bevorder je een omgeving waarin iedereen zich gehoord, gerespecteerd en gewaardeerd voelt.
Kortom, jouw geluk en welzijn zijn jouw prioriteit. En het is aan jou om anderen te laten weten hoe ze daaraan kunnen bijdragen. Door je grenzen aan te geven, geef je anderen de kans om hun gedrag aan te passen en je beter te ondersteunen. En vaak zullen ze dat met liefde doen!
Praktische tips
Werk
- Werkuren vaststellen: Maak een duidelijk schema voor je werkuren en communiceer deze met je leidinggevende en collega’s. Wees assertief over het respecteren van je tijd buiten het werk, zoals avonden en weekenden.
- Prioriteiten: Leer om nee te zeggen tegen extra taken die buiten je verantwoordelijkheden vallen of die je te veel belasten. Stel prioriteiten en communiceer realistische verwachtingen over wat je wel en niet kunt doen.
- Grenzen stellen aan communicatie: Geef duidelijk aan wanneer je beschikbaar bent voor werkgerelateerde communicatie, zoals e-mails en telefoontjes, buiten de normale werkuren. Zet bijvoorbeeld meldingen uit op je telefoon na een bepaalde tijd.
Familie
- Familietijd vaststellen: Maak bewust tijd vrij voor jezelf en je directe gezin. Stel grenzen aan spontane bezoeken of verzoeken om hulp van familieleden door van tevoren duidelijk te communiceren wanneer je beschikbaar bent.
- Persoonlijke ruimte: Stel grenzen aan je persoonlijke ruimte, zelfs binnen je eigen gezin. Geef aan wanneer je behoefte hebt aan wat tijd alleen om op te laden en zorg ervoor dat deze behoefte wordt gerespecteerd.
- Emotionele grenzen: Leer om nee te zeggen tegen familieleden die vaak over je emotionele grenzen heen gaan, zoals het opdringen van hun mening of het vragen om financiële steun. Communiceer op een respectvolle manier je eigen behoeften en grenzen.
Vriendschappen
- Tijd voor jezelf vrijmaken: Maak tijd vrij voor zelfzorg en persoonlijke interesses, zelfs als dat betekent dat je sommige sociale activiteiten moet afwijzen. Wees eerlijk tegen je vrienden over je behoefte aan tijd voor jezelf.
- Omgaan met negatieve invloeden: Stel grenzen aan vriendschappen die een negatieve invloed hebben op je welzijn, zoals vrienden die constant klagen of je onder druk zetten om dingen te doen die je niet wilt. Durf deze vriendschappen op een respectvolle manier los te laten.
- Open communicatie: Communiceer openlijk met je vrienden over je behoeften en verwachtingen in de vriendschap. Stel grenzen aan gedrag dat voor jou onacceptabel is en wees bereid om de vriendschap te bespreken als dat nodig is.
Door deze stappen te volgen, kun je oefenen met het stellen van grenzen in verschillende aspecten van je leven, zoals werk, familie en vriendschappen. Dit zal niet alleen zorgen voor persoonlijke groei, maar ook je relaties verbeteren en je helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden.
Het verhaal van Sarah is een mooi voorbeeld van hoe het stellen van grenzen een transformerende impact kan hebben. Met de juiste begeleiding, haar toewijding en vastberadenheid, slaagde Sarah erin om haar grenzen te identificeren, te stellen en te handhaven. Hierdoor vond ze niet alleen meer balans tussen werk en privé, maar ook meer voldoening en geluk in haar leven. Jij kunt dit ook bereiken door bewust te werken aan het stellen van gezonde grenzen en goed voor jezelf te zorgen. Want we verdienen allemaal een leven waarin we ons krachtig voelen en waarin we de touwtjes zelf in handen hebben!
Online training
Door je grenzen te bewaken maak je het leven leuker en duidelijker voor jezelf én voor de mensen om je heen. Wil jij meer balans en rust in je leven ervaren? Veerkrachtiger zijn op je werk zodat je beter met stress om kan gaan? Volg dan de training Grip op Werkstress
Ik geef jou de power en tools om verder te komen!
Beacon of Balance kan helpen bij het creëren van op maat gemaakte coachtrajecten waardoor je weer lekkerder in je vel zit, beter met stress om kan gaan en leeft op jouw eigen unieke manier. Neem gerust contact op als je wil sparren over de opties. Tot dan!
Blog of Balance
Inspirerende verhalen, waardevolle inzichten en praktische tips voor een leven vol groei en succes.
Op de hoogte gehouden worden?
Schrijf je dan in voor de inspiratiemail. Ook ontvang je dan gratis het e-book Van Stress naar Succes.
Neem direct contact op