5 redenen waarom je moeite hebt om balans in je leven te vinden

Jongleren met werk, bloggen, relaties en zelfzorg kan aanvoelen als een constante uitdaging, vooral als je, net als ik, de neiging hebt om meer op je bord te nemen dan eigenlijk verstandig is. Het enige wat je wil is een beetje balans in je leven.

Hoewel balans echt iets is waar ik naar streef, kan het soms moeilijk zijn om je in balans te voelen als je te veel tegelijk wilt doen. En als ik heel eerlijk ben, komt dat soms omdat ik mijn tijd gewoon niet op de beste manier gebruik (don’t judge me!)

Balans betekent natuurlijk voor iedereen iets anders, maar de meesten van ons zijn er op de een of andere manier naar op zoek. Als je opgebrand en gestrest bent, lijkt balans het ultieme medicijn.

Als het je maar niet lukt balans in je leven te krijgen, dan heb ik hier vijf redenen waarom dat is (en wat je eraan kunt doen!).

You will never feel truly satisfied by work until you are satisfied by life.
Heather Schuck

5 redenen waarom balans zo'n strijd kan zijn

Herken je dat? Soms betrap ik mezelf erop dat ik, te midden van een drukke maand of met een overvolle planning voor de boeg, het gevoel heb dat mijn leven een beetje uit balans is. Als ik dan even de tijd neem om de situatie te analyseren, valt me op dat er altijd een paar essentiële dingen zijn die ik ergens onderweg heb laten liggen.

Check de volgende lijst en kijk of je jezelf hierin herkent:

1. Je hebt niet helder wat balans voor jou betekent

Als je graag een evenwichtiger leven wilt, zonder te definiëren hoe dat eruit ziet, dan zal het nogal moeilijk worden om dat te bereiken. Het recept voor balans is voor iedereen anders, afhankelijk van onze eigen mix van verantwoordelijkheden, relaties, hobby’s en werk. Een goede start om hier verandering in te brengen, is door een soort dagboek bij te houden. Schrijf op welke gedachten en gevoelens er spelen als je denkt aan balans. Neem even de tijd om te visualiseren hoe jouw leven eruit zou zien als die gewenste balans werkelijkheid wordt. Dit geeft niet alleen meer helderheid over je doelen, maar biedt ook een kompas om naartoe te streven!

2. Gebrek aan zelfdiscipline

Discipline is een van de beste hulpmiddelen om weer grip op je leven te krijgen. Zonder zelfdiscipline verspillen we vaak tijd, stellen we dingen uit of doen we niets. Hierdoor voelen we ons alleen maar overweldigd, schuldig en totaal uit balans. In mijn situatie neem ik even als voorbeeld het beantwoorden van appjes en mails. Ik zou eigenlijk in de avond mijn notificatie willen uitzetten. Tóch doe ik dat vaak niet en ben ik weer de hele avond aan het werk.

Je wilt van alles doen, maar het lijkt altijd lastig om door te zetten. Hier zijn concrete stappen om zelfdiscipline op te bouwen en je zo meer in balans te voelen:

Verminder Afleiding: Identificeer de grootste afleiders in je dagelijkse leven, of het nu je telefoon ☎️, sociale media of iets anders is. Probeer die afleidingen te verminderen, vooral tijdens belangrijke taken.

Stel Prioriteiten: Wat zijn de cruciale taken voor vandaag? Focus op het afronden van die taken voordat je je stort op minder belangrijke dingen.

Persoonlijke Grenzen: Leer ‘nee’ te zeggen als het nodig is. Overcommitment kan leiden tot stress en een gevoel van onbalans. Stel duidelijke grenzen voor jezelf!


Denk na over manieren waarop jij misschien tekortschiet in zelfdiscipline. Hoe kun je veranderingen in je leven aanbrengen die je helpen door te gaan met dingen die je meestal laat schieten?

3. Je bent niet consequent in je acties

Herken je die momenten waarop je het gevoel hebt dat alles alle kanten op gaat? Vaak ligt het probleem in een gebrek aan consistentie in je dagelijkse activiteiten. Gebrek aan consistentie in onze acties is een van de redenen waarom je leven niet overal hetzelfde aanvoelt.

Op welke gebieden in je leven ontbreekt het je aan consistentie? Probeer consistentie te creëren in de manier waarop je voor jezelf zorgt, vooral op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning. Deze gebieden hebben de grootste invloed op je algehele levensbalans. Het draait allemaal om kleine, haalbare stappen die passen bij jouw unieke situatie. Zo kun je op weg gaan naar een meer gebalanceerd leven, zelfs te midden van de chaos!

4. Je plant niet vooruit

Als je vergeet om de details van je planning te benoemen, raak je gemakkelijk overweldigd door alles wat je moet doen. Plannen is een manier om ervoor te zorgen dat je je zaken kunt regelen EN voor jezelf kunt zorgen. Hoewel balans misschien een kwestie van meegaan met de stroom lijkt, is plannen soms de enige manier om het voor elkaar te krijgen.
Maak een basisoverzicht van hoe je week eruit zal zien door afspraken, projecten om aan te werken, sociale tijd/relatietijd en zelfzorg in te plannen. Als je deze dingen in je agenda plant, is het makkelijker om er tijdens de week bovenop te blijven zitten. 💪

5. Je zorgt niet goed voor jezelf

Met alles wat je aan het doen bent (werk, relaties, privéleven, enz.), is het belangrijkste om tijd voor jezelf te maken. Als je naast je verantwoordelijkheden niet voldoende tijd neemt om de dingen te doen waar je gelukkig en blij van wordt, zal balans altijd buiten bereik lijken. Het is heel makkelijk om excuses te verzinnen om niet aan zelfzorg te hoeven doen, maar 5 minuutjes is al beter dan niks! Als je zelfdiscipline toepast, consequent blijft en vooruit plant, zul je merken dat je zelfzorg in je schema kunt integreren. Dit is trouwens 1 van de meest voorkomende topics in mijn coachingspraktijk!

Hoe ziet balans er voor jou uit?

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen om gebieden in je leven te vinden waar je positieve veranderingen kunt aanbrengen. Begin met het definiëren van balans in je eigen termen en werk dan aan zelfdiscipline, consistentie en organisatie. Op die manier heb je meer tijd voor jezelf en voor wat belangrijk in je leven is!


Ik geef jou de power en tools om verder te komen!

Beacon of Balance kan helpen bij het creëren van op maat gemaakte coachtrajecten waardoor je weer lekkerder in je vel zit, beter met stress om kan gaan en leeft op jouw eigen unieke manier. Neem gerust contact op als je wil sparren over de opties. Tot dan!

Deel op:

Op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je dan in voor de inspiratiemail. Ook ontvang je dan gratis het e-book Van Stress naar Succes.

Neem direct contact op